Herkomst: Wat is Piri Piri Saus?

Wat is piri piri saus?

Wij kennen het als marinade, voornamelijk voor kip. De Saus Met Pit Piri Piri is een rode saus, met gerookte paprikapoeder als voornaamste smaakmaker aangevuld met rozemarijn, tijm en andere kruiden.

De smaak

Naast de pepers heeft Piri Piri nog een belangrijk ingrediënt: gerookt paprikapoeder. Dit geeft de saus de kenmerkende rokerige smaak. Ook zijn alle ingrediënten voor toevoeging aan de saus geroosterd voor de specifieke smaak.

De Scoville schaal

Hoe pittig een chilipeper is wordt gemeten op de Scovilleschaal. Zo scoort een paprika slechts 0 tot 10 op die schaal, maar De Piri Piri-chili, ook bekend als de African Birds Eye heeft een gemiddeld aantal Scoville Units van 175.000. Daarmee is de piri – piri pittiger dan de cayennepeper of de tabascopeper.

Waar komt het vandaan?

De Piri Piri peper komt oorspronkelijk uit Amerika en is door Portugese zeevaarders naar Afrika gebracht. Later namen de Portugezen deze mee terug naar Portugal, waar het nu een populair ingrediënt is in de nationale keukens. Vanuit Portugal begon het zich via Zuid-Afrika en India over de rest van de wereld te verspreiden.

Waar eet je Piri Piri saus bij?

Behalve voor de kip Piri Piri is deze saus voor allerlei andere gerechten te gebruiken. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Erg lekker als dip voor groenten of (tortillachips)
  • Als marinade voor de kip
  • Bij garnalen
  • Als smeersel op een broodje
  • Bij de aardappels of frietjes
  • Als marinade voor BBQ vlees

 

 

 

Terug naar blog